Educație incluzivă

Educația comună sau incluzivă este o abordare inovatoare în domeniul educației care pune accent pe dreptul fiecărui copil la o educație de calitate. Include problema creșterii și educației copiilor și elevilor cu nevoi educaționale speciale, adică cu dizabilități mintale, fizice, vizuale și auditive, cu abilități de comunicare afectate, cu autism, tulburări de învățare de dezvoltare, tulburări de comportament, copii și elevi  cu deficiențe fizice. Datorită sprijinului acestor copii și prin participarea lor deplină la educație, se așteaptă ca o abordare incluzivă să crească succesul elevilor cu nevoi specifice și să îi împiedice să se distanțeze de educație.

...pentru ca fiecare copil să aibă aceleași șanse la educație.

Avantajele educației incluzive pentru un copil sănătos
• Copilul învață să perceapă în mod natural și să reacționeze la schimbări și diferențe.
• Diversitatea clasei oferă copilului o imagine reală a diferențelor din societatea în care va trăi și astfel copilul este mai pregătit pentru viitor.

Avantajele educației comune pentru un copil cu dizabilități
• Posibilitatea de a-ți face prieteni chiar și în colectivul obișnuit. În acest fel, mediul său social nu se limitează la copiii cu dizabilități, așa cum este cazul în școlile speciale.
• Copilul capătă sentimentul că face parte din societate, iar acest lucru îi întărește încrederea în sin